Boyut anlamında küçük ölçeklerdeki “Projelerle Arduino” kitabını laboratuvar dolabımın rafında uzun zamandır görüyor olmama rağmen inceleyip kullanma taraftarı hiç olmadım. Dönemlik müfredatımın verdiği yoğunluğu bahane edebilirim tabii ama içerik itibariyle tam olarak ta incelemeseydim pişman olacağım kitaplar dizisindendi. Bu sebeple aldım elime ve ilk sayfasını açıp başladım incelemeye. O da ne! Kitabı yazan arkadaşımızın kendini anlattığı sayfa dikkatimi çekti. Aynı üniversiteden mezun olmamız ve kitabı henüz öğrenciyken yazmış olması gerçekten de çok başarılı bir kariyer atılımı.
Kitabımızın içeriğine gelecek olursak... Kitap: Arduino’ya Giriş, Programlamaya Giriş ve Uygulamalar olmak üzere üç kısımdan oluşuyor.
İlk bölümümüz olan Arduino ’ya Giriş’te, Mikrodenetleyici ve Arduino gibi ilgili ana kavramların açıklanmasına yer veriyor. Yazarın Arduino çeşitlerine ve bunların teknik özelliklerine değindiği bu bölüm de kurulum test ve ide açıklamalarından sonra bir başlangıç projesi olan led yakıp söndürmek ile sonlandırıp diğer bölüme geçiş yapıyor. İkinci bölümümüz olan Programlamaya Giriş’te, Değişken, Operatör, Karar Yapıları, Diziler, Döngüler, Sayı Sistemleri ve bir adet örnek uygulama veriyor. Burada dikkat edilmesi gereken, tüm kavramların açıklamalı ve tablolu bir şekilde veriliyor olması. Üçüncü bölümümüz olan Uygulamalar ’da ise, bölüm adından da anlaşılacağı üzere breadboard kullanımından sensörlerin açıklamalı uygulamalarına kadar birçok örnek yapılıyor. Genel anlamda kitap, önyargılarımı kıran zengin ve güçlü bir içeriğe sahip. Bir öğrencinin araştırmacı ruhundan çıktığı o kadar belli ki. Belli diyorum çünkü günümüzdeki Arduino kitapları ya sürükle bırak yönteminin kolaylığını kullanıyor -blok tabanlı kodlamayı seven ve öneren taraftayım- ya da yalnızca örnek verip geçiyor. Fakat bu kitapta bir örnekte, yani bir Arduino projesinde kullanacağınız kodların da ayrı bir açıklaması bulunuyor. Bu özelliği sayesinden “Projelerle Arduino” kitabı listenin başlarına kendisini oturmayı başarıyor.✋
Comments